top of page

Nötron Yıldızları ve Pulsar (Atarca)

  • Mertcan
  • 28 Haz 2019
  • 1 dakikada okunur

NÖTRON YILDIZLARI

İçinde yaşadığımız dünyamızın bir avuç içine kadar sığacak şekilde küçülebileceği bilgisi size saçma gelebilir mi ? Aslında evrende böyle cisimlere Nötron yıldızı deniyor. Nötron yıldızları yıldız mezarlığı olarak bilinir. Güneşimizden daha ağır kütleli yıldızlar ömürlerinin sonuna geldiğinde içine doğru çökmeye başlar. Güçlü yerçekimi sayesinde atomu parçalayarak elektronla protonları nötrona dönüştürür. Nötron yıldızının yerçekim gücünü anlamanız için şu örnek yeterli olacaktır;

Nötron yıldızlarında 1 metreden yere bırakacağınız cisimin yere düşme hızı 7,2 milyon kilometre/saat hızına ulaşacaktır.


Nötron yıldızlarından alacağınız bir çay kaşığı New York City'nin ağırlığına denktir. Yani bir çay kaşığına 1 Milyon fil koyduklarını düşünün.




PULSAR


Bazı nötron yıldızları kendi etrafında büyük bir hızda dönerler. (Saniyede 700 defa) Etrafına radyo dalgaları ve X ışını yayan bu Nötron yıldızlarına Pulsar adı verilir. Mantığı deniz feneri ile aynı olan Pulsarlar, döndükleri bölgelere anlık X ışını ve radyo dalgaları yayar.




Keşfedilen ilk Pulsar, 1967 yılında Cambridge Üniversitesi'nde bir kız öğrenci olan Susan Jocelyn Bell tarafından radyo teleskobu ile göründü.


Uzay bir vakum alanı olduğu için ses frekanslar yoluyla iletilir. Pulsarların sesi ise aşağıda bıraktığım videoda bulunuyor. İnsan kulağı sesi 20-20.000 hertz arasında duyduğu için bu radyo frekansları düşürülüp yavaşlatılmıştır.



Kaynak: nasa.gov

 
 
 

Comments


  • facebook
  • twitter

©2019 by Uzay Sayfam.

bottom of page